Dziś Dzień Dyni. Czy wiecie, że to sezonowe warzywo znali już meksykańscy Indianie? To w Ameryce zostało przyrządzone pierwsze "ciasto dyniowe" - wydrążona i upieczona dynia, wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami. To właśnie Stany Zjednoczone słyną z jej upraw, a za dyniową stolicę świata uważa się miasto Motron w stanie Illinois. Ponieważ posiada mnóstwo wartości odżywczych i cennych składników, witamin i minerałów, jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw, na przykład zupę krem z grzankami, racuchy, ciasto dyniowe, babeczki, placki dyniowe z sosem malinowym, można jeść jej nasiona... W szkolnej świetlicy również zrobiło się smacznie i kolorowo, rozmawialiśmy o tym pysznym warzywie, a uczniowie wykonali nawet dyniową gazetkę. Chcecie zobaczyć? Zachęcam!
Hanna Włosek
Jej Wysokość Dynia - Królowa jesiennego stołu
- Szczegóły